Coach traject jonge dierenartsen

Uit onderzoek blijkt dat het aantal dierenartsen dat binnen 5 jaar na afstuderen stopt met werken in de praktijk rond de 17% ligt. De belangrijkste redenen die ze hebben om te stoppen zijn onvoldoende werk-privébalans, onvoldoende beloning, hoge werkdruk en onvoldoende steun van hun leidinggevende.
Sonneveld D, Goverts Y, Duijn CCMA, Camps G, Bougie R, Mastenbroek NJJM. Dutch veterinary graduates leaving practice: A mixed-methods analysis of frequency and underlying reasons. Vet Rec. 2022 Sep 2:e2178. doi: 10.1002/vetr.2178. Epub ahead of print. PMID: 36056552.
.

Wil jij je inzetten om jouw jonge dierenartsen in de praktijk (bevlogen) te behouden? Dan is het coachtraject voor jonge dierenartsen de oplossing.  

Dactari support zet zich in om jonge dierenartsen vanaf dag één in de veterinaire praktijk te begeleiden door het voeren van periodieke (coach)gesprekken. Tijdens de gesprekken wordt er aandacht besteed aan het vinden van een eigen balans tussen werk en privé, wordt er onderzocht waar de krachten en de behoeftes van de jonge professionals liggen en hoe zij deze kenbaar maken en ervaren zij die extra steun en begeleiding die ze aan het begin van hun carrière extra hard nodig hebben. Op deze manier wordt er samen gewerkt aan de duurzame inzetbaarheid van onze jonge dierenartsen.

Ons doel? Jonge dierenartsen in hun kracht zetten zodat er ruimte is voor bevlogenheid en persoonlijke en professionele ontwikkeling

Hoe gaat dat in z’n werk? 

De jonge dierenarts krijgt volledige begeleiding en ondersteuning van een externe professional in de vorm van 8 coachgesprekken gedurende 12 maanden. Daarnaast kan de jonge dierenarts tussen de coachgesprekken door de coach telefonisch of via mail benaderen. 

De onderwerpen die onder anderen in het traject aan bod komen zijn: 

 • Waar liggen mijn talenten en hoe kan ik die het beste inzetten? 
 • Werk en privé balans, hoe doe IK dat? 
 • Reflecteren op gebeurtenissen en verbeterpunten opstellen 
 • Bepalen van eigen behoeftes in de praktijk en in het team 
 • Leren omgang met kritiek van klanten en negatieve gedachtes 
 • Leren om bewust eigen krachten in te zetten ter verbetering van de praktijk en het team
 • Leren om patiënten “niet mee naar huis te nemen”
Voor wie?

Voor alle pas afgestudeerde dierenartsen en jonge dierenartsen zodat zij de tijd een aandacht krijgen die zij in het begin van hun carrière nodig hebben om zich goed te kunnen ontwikkelen en groeien.  

Waarom?

Steeds meer (jonge) dierenartsen verlaten het vak omdat ze, onder andere, het gevoel hebben onvoldoende begeleiding te krijgen. Hier wil Dactari Support verandering in brengen. Door gebruik te maken van het coachtraject wordt de jonge dierenarts vanaf dag één begeleid. Tijdens deze professionele begeleiding wordt de focus gelegd op de professionele en persoonlijke ontwikkeling in een veilige werk- en leeromgeving en wordt er onderzocht naar de wensen van de praktijk versus de wensen van de jonge dierenarts. 
Door gebruik te maken van een externe professional speelt de hoge werkdruk in de praktijk geen rol in het wel of niet voeren van de geplande gesprekken. De jonge dierenarts ervaart hierdoor een gevoel van constante ondersteuning terwijl de praktijkbegeleider zich kan richten aan de patiëntenzorg. 

Wie ben ik?

Mijn naam is Laura Infanti, toegepast psycholoog met ervaring in de dierenartsenpraktijk als paraveterinair.
Ik zet mijn coachvaardigheden in om jonge dierenartsen te ondersteunen in hun ontdekkingsreis naar hun (ontwikkel)behoeftes en hoe deze te bereiken.
Tijdens het coachen streef ik er naar om geen directe en kant en klare oplossingen aan te bieden maar om de juiste vragen te stellen. Op deze manier creëer je ruimte voor groei en ontwikkeling en empower je de jonge dierenarts om op zoek te gaan naar oplossingen die echt voor die hem/haar werken.

Maar wat is een toegepast psycholoog eigenlijk?

Een toegepast psycholoog is een professional die psychologische principes en theorieën gebruikt om problemen op te lossen. Ik zal mij voor dierenartsenpraktijken en voor veterinaire professionals inzetten om op organisatieniveau, maar ook op individueel niveau, vraagstukken te onderzoeken en om vervolgens passend advies te geven. Dit kan doormiddel van het samenstellen een geven van trainingen en workshops of maat of door coaching. 

Toegepast psycholoog of coach?

De toegepast psycholoog is een expert in gedragsverandering en optimalisatie van een (mentale) gezonde werkomgeving. De toegepast psycholoog is opgeleid om menselijk gedrag te observeren, interpreteren, te verklaren en te beïnvloeden. Dit wordt gedaan door middel van coaching, training, onderzoek en wetenschap. Problemen worden daardoor opgelost of preventief voorkomen. 

Als toegepast psycholoog sta ik ingeschreven in het kwaliteitsregister van de NBTP en ben ik gekwalificeerd om mensen te coachen om de gestelde doelen te behalen!

Meer weten over een toegepast psycholoog of over de NBTP? klik op het logo voor meer informatie 

Praktische zaken

 • Een coachtraject voor jonge dierenartsen duurt globaal 12 maanden en er zullen 8 gesprekken plaatsvinden 
 • Het is altijd mogelijk om gesprekken aan het traject toe te voegen indien hier behoefte aan is
 • Het is tevens mogelijk, indien gewenst, om de praktijkbegeleider te betrekken bij het coachtraject
 • De jonge dierenarts kan de coach kosteloos tussen de coachgesprekken door telefonisch of via de mail banaderen. 

Geïnteresseerd in het coachtraject voor jonge dierenartsen?

Heb jij in je praktijk jonge (pas afgestudeerde) dierenartsen en wil je die gebruik laten maken van het coachtraject? Ben je zelf pas afgestudeerd en zoek je extra begeleiding? Of heb je nog vragen over dit traject? Neem dan contact op via onderstaand formulier of via info@dactari.nl, en laten wij beginnen met een kop koffie.

Coachtraject jonge dierenartsen