Dactari Dierenartsencoöperatie is een coöperatieve vereniging van en voor de praktiserende dierenarts in Nederland. Haar taak is het ondersteunen van de leden in hun werk als praktiserend dierenarts. Dactari biedt ondersteuning op het gebied van nascholing, registratie, praktijkvoering en andere zaken op financieel, juridisch en praktisch gebied.

De naam Dactari

De naam Dactari staat voor Dieren Artsen Coöperatie ter aller inkomsten en revenuen. Dactari is daarnaast een verwijzing naar de tv serie Daktari. Deze zich in Afrika serie is gebaseerd op het waar gebeurde verhaal van de Nederlandse dierenarts Toni Harthoorn die in Afrika veel goed werk heeft verricht en o.a. de uitvinder was van het verdovingsgeweer. Dat de leeuw terug te vinden is het logo van de coöperatie is niet vreemd: Clarence, de schele leeuw was één van de hoofdrolspelers in de televisieserie, maar bovenal is de leeuw de koning van het dierenrijk.

Geschiedenis van de coöperatie

De coöperatie werd in 1969 opgericht door honderd dierenartsen. Inmiddels is het aantal leden van de coöperatie gegroeid naar ruim 2.300 praktiserende dierenartsen. Bij de oprichting van de coöperatie droeg de coöperatie de naam AUV Dierenartsencoöperatie en werd de eerste belangrijke stap gezet met het oprichten van een groothandel. Gezamenlijk inkopen gaf financiële en praktische voordelen.

Later werd ook het zorgen voor kennis en kunde op het gebied van apotheekbeheer en het geven van diverse cursussen op praktijkmanagementgebied een belangrijk onderdeel van de coöperatie. In een later stadium werd Instruvet, de groothandel op het gebied van instrumentarium, en Eurovet, het farmaceutisch bedrijf toegevoegd. Vooral Eurovet was een grote internationale speler op de markt met veel belangrijke producten.
Het voordeel van het verzekeren van huisdieren kreeg meer aandacht en in 2005 werd Petplan vanuit de coöperatie opgericht.

Verkoop bedrijven

Door de veranderingen op mondiaal niveau is uit strategische overwegingen besloten zowel de groothandel als het farmaceutisch bedrijf te verkopen.
In 2012 heeft dit plaatsgevonden:

  • Groothandel (incl. AUV Advies): aan Henry Schein
  • Eurovet: aan Dechra

De coöperatie hield het 51% belang in Petplan, maar heeft haar aandelen in 2014 verkocht aan de overige aandeelhouders.

De naam ‘AUV, Ad Usum Veterinarum’, is mee verkocht met de groothandel aan Henry Schein. De coöperatie behield het recht om gedurende een paar jaar de naam ook te mogen voeren. In 2014 heeft de coöperatie haar naam veranderd van AUV in Dactari: Dieren Artsen Coöperatie Ter Aller Revenuen En Inkomsten. Dactari is de nieuwe naam van AUV Dierenartsencoöperatie.

De coöperatie is nog eigenaar van het pand aan de Beversestraat te Cuijk en heeft haar werkzaamheden onder de naam Dactari voortgezet en haar diensten opgesplitst in de diverse onderdelen; ICOVet, PE-Veterinair, VoorMijnDier en Ledenvoordeel.