04 okt 2022

“De helft van alle dierenartsen stopt al binnen 5 jaar met werken in de praktijk”
“Dierenartsen vinden hun salaris niet belangrijk”
“Jonge dierenartsen willen niet ondernemen”

Deze vaak gehoorde statements zijn helaas niet gebaseerd op gedegen onderzoek. Hoe fijn zou het zijn als er meer objectieve informatie beschikbaar zou zijn…

Daar brengen Danse en haar coauteurs Yvonne Goverts, Chantal Duijn, Guido Camps, Roger Bougie en Nicole Mastenbroek graag verandering in!

Uit hun onderzoek blijkt dat het aantal dierenartsen dat binnen 5 jaar na afstuderen stopt met werken in de praktijk rond de 17% ligt. De belangrijkste redenen die ze hebben om te stoppen zijn onvoldoende werk-privébalans, onvoldoende beloning, hoge werkdruk en onvoldoende steun van hun leidinggevende. Lees voor het genuanceerde verhaal en alle andere redenen, ons in Veterinary Record gepubliceerde artikel: “Dutch veterinary graduates leaving practice: A mixed-methods analysis of frequency and underlying reasons.” Je vindt het artikel open acces via: http://doi.org/10.1002/vetr.2178 

De onderzoekers hopen dat de resultaten kunnen bijdragen aan het vergroten van het werkplezier van dierenartsen in de praktijk. Aarzel niet om contact op te nemen met Danse als je vragen hebt over het onderzoek.
 
Dit is de eerste publicatie in het kader van het traject dan Danse als buitenpromovenda aan de Faculteit Diergeneeskunde en TIAS School for Business and Society onder begeleiding van Merel Langelaar en Roger Bougie doorloopt. Het volgende project richt zich op de steun van leidinggevenden aan hun dierenarts werknemers.