10 okt 2022

Introductie: Dactari Support jouw mentale gezondheid

Vandaag is het de dag van de mentale gezondheid en ook vanuit Dactari willen wij daar aandacht aan schenken. Waarom? Omdat het makkelijker is om aan je fysieke gezondheid te werken dan aan je mentale gezondheid. Wij vanuit Dactari willen daarbij helpen.

fysieke gezondheid vs. mentale gezondheid

Wanneer het aankomt op fysieke gezondheid zijn wij echte professionals. We weten dat als wij een schaafwond hebben wij de wond moeten desinfecteren en een pleister er op  moeten plakken. Als het niet over gaat dan bellen we de huisarts en zoeken wij hulp. Maar hoe zit dat met onze mentale gezondheid? Kunnen wij wanneer het hier op aankomt dezelfde stappen doorlopen en ons “mentaal verzorgen”? Zoeken wij hulp op het moment dat het niet over gaat? Het antwoord hierop is vaak: Nee. Vaak zijn wij niet eens op de hoogte dat wij een “mentale schaafwond” hebben en weten wij niet hoe wij deze moeten behandelen zodat het kan helen en er geen ontsteking gaat ontwikkelen. Want ja, als je niet de juiste aandacht schenkt aan je mentale gezondheid dan kunnen die kleine schaafwonden zoals onzekerheid, aanhoudende stress, faalangst, schuldgevoelens, laag zelfbeeld en veel piekeren gaan “ontsteken” en ons flink belemmeren in onze persoonlijk- maar ook professioneel leven.
 

 

Ook kleine mentale schaafwonden zoals onzekerheid, faalangst en aanhoudende stress kunnen flink “ontsteken”

Wat kan jij er aan doen?

Helaas bestaat er geen simpel pilletje of andere kant en klare therapie die wij kunnen inzetten om onze mentale schaafwonden te helen en om blijvende littekens te voorkomen.  Maar het is zeker mogelijk om aan de slag te gaan om ontsteking te voorkomen! Hieronder alvast drie tips:

  1. Maak het bekend, ook aan jezelf. Praat met anderen over wat jij meemaakt en wat dat met je doet! je staat er niet alleen voor.
  2. Zorg voor voldoende fysieke beweging door bijvoorbeeld dagelijks te wandelen.
  3. Schrijf persoonlijke positieve affirmaties. Bedenk wat jouw sterke punten zijn en schrijf die op. Wat maakt jou sterk en krachtig? 

Aankomende week gaan wij in op verschillende onderwerpen en hoe wij willen helpen om te onderzoeken hoe jij kan beginnen om jouw mentale schaafwonden te “behandelen”.

Wie ben ik?

Mijn naam is Laura Infanti, toegepast psycholoog met ervaring in de dierenartsenpraktijk als paraveterinair. 

Maar wat is een toegepast psycholoog eigenlijk?

De toegepast psycholoog is een expert in gedragsverandering en optimalisatie van een (mentale) gezonde werkomgeving. De toegepast psycholoog is opgeleid om menselijk gedrag te observeren, interpreteren, te verklaren en te beïnvloeden. Dit wordt gedaan door middel van coaching, training, onderzoek en wetenschap. Problemen worden daardoor opgelost of preventief voorkomen. 
Als toegepast psycholoog sta ik ingeschreven in het kwaliteitsregister van de NBTP en ben ik gekwalificeerd om mensen te coachen om de gestelde doelen te behalen!

 

 

Meer weten over een toegepast psycholoog of over de NBTP? klik op het logo voor meer informatie 

Hoe kan Dactari jou helpen?

Lees hier welke diensten Dactari biedt om jou of je medewerkers te helpen om jou mentaal gezonder te maken. Elke dag zullen wij een verdieping creëren per onderwerp. Houd dus onze socials en deze pagina in de gaten!

  • Trainingen en workshops
  • De vertrouwenspersoon
  • Intervisie
  • Coachtraject Jonge dierenartsen
  • Coachtraject op maat