14 okt 2022

Blog 4 mentale gezondheid: Het is oké om je niet oké te voelen

In de Dactari-week van de mentale gezondheid willen wij vandaag aandacht schenken aan zaken zoals gedachtes, gevoelens en (persoonlijke) situaties die maken dat jij je gewoon niet oké voelt. De boodschap die wij willen overbrengen is: het is simpelweg oké om je niet oké te voelen. 

Hoe ga jij ermee om?

Constante werkdruk, (werk)stress, bijzondere privésituaties of persoonlijke overtuigingen kunnen ervoor zorgen dat jij je niet echt oké voelt. Dit kan op een professioneel of persoonlijk vlak een negatieve invloed op jou hebben. Op werk kan jij je bijvoorbeeld slecht concentreren en thuis ben je vaak vermoeid en kan je niet meer genieten van de dingen die jij leuk vindt.  

Veel mensen kunnen deze struggle ervaren maar niet iedereen gaat er op dezelfde manier mee om.

De manier waarop jij omgaat met lastige of stressvolle situaties heeft te maken met je copingstijl. Sommige mensen pakken bijvoorbeeld een probleem aan door actief naar oplossingen te zoeken en andere mensen hebben het gevoel overspoeld te raken door deze problemen en raken erdoor “verlamd”. Er bestaat in de regel geen goede of slechte copingstijl alleen kan het wel zo zijn dat jouw stijl je groei en ontwikkeling in de weg staat.

Als jij bijvoorbeeld een actieve oplosser bent dan ben je gewend om voor al je problemen oplossingen te zoeken. Als het een complex vraagstuk betreft deel je het op in stukken en pak je het een voor een aan. Dat kan zeer effectief zijn alleen wat nou als het probleem wat jij zo actief probeert op te lossen niet het echte probleem is? Wat nou als het om iets anders gaat maar dat jouw stijl jou verblindt waardoor je niet de juiste oplossingen op het juiste probleem hebt gevonden?

Jouw acties kosten dan veel energie maar bieden geen oplossing aan jouw gevoel van ik voel mij niet oké.

Het is oké om je niet oké te voelen

Het is oké om je niet oké te voelen, dus als jij je in een situatie bevindt waarin je niet uitkomt dan is dat niet erg. Je kan niet van jezelf verwachten dat je constant alles onder controle hebt en dat je alles aankan (ook al denken wij als veterinaire professionals dat wel). Wat kan je dan doen? Wees open en praat erover met een collega of met je leidinggevende. Door het delen van jouw vraagstuk kan je tot andere inzichten komen en kan de oplossing voor jouw probleem dichter bij zijn dan dat je dacht. Als jij je verhaal niet wilt of kan delen met iemand op je werk kan je ook iemand extern benaderen.

Wat kan Dactari voor jou doen?

Vanuit Dactari bieden wij coachtrajecten op maat aan waarin we samen kijken naar wat jouw hulpvraag is en hoe jij jouw doelen kan bereiken. We onderzoeken samen jouw situatie en waar jij naartoe wil gaan. Wat wil jij bereiken, wat vind jij belangrijk?
Zoals je leest biedt je in een coachtraject geen kant en klare oplossingen maar middelen om tot jouw persoonlijke oplossing te komen.