13 okt 2022

Blog 3 mentale gezondheid: 5 tips van jonge dierenartsen om met plezier te blijven werken in de praktijk

17% van pas afgestudeerde dierenartsen stopt al binnen 5 jaar met werken in de praktijk blijkt uit onderzoek: Sonneveld D, Goverts Y, Duijn CCMA, Camps G, Bougie R, Mastenbroek NJJM. Dutch veterinary graduates leaving practice: A mixed-methods analysis of frequency and underlying reasons. Vet Rec. 2022 Sep 2:e2178. doi: 10.1002/vetr.2178. Epub ahead of print. PMID: 36056552.

17% stopt binnen 5 jaar: Is dat erg eigenlijk?

Het cijfer lijkt niet ver af te liggen van de situatie bij vergelijkbare beroepsgroepen maar dat is eigenlijk niet relevant. De vraag is wat de redenen zijn om te stoppen met werken in de praktijk. Nemen deze dierenartsen de beslissing omdat hun hart toch ligt bij onderwijs of onderzoek? Of omdat ze erachter zijn gekomen dat ze bij de overheid impact hebben op veel meer dieren en mensen tegelijk? Dat zijn voorbeelden van prima redenen voor een carrièreswitch. Uit onderzoek blijkt dat dit helaas niet voor het grootste deel van deze dierenartsen geldt.

Waarom stoppen ze dan? En wie kunnen we de schuld in de schoenen schuiven?

Er zijn grofweg 20 redenen om te stoppen met werken in de praktijk waarvan deze vier het meest worden genoemd:

  1. Onvoldoende werk-privébalans
  2. Onvoldoende beloning
  3. Hoge werkdruk
  4. Onvoldoende steun van de leidinggevende

Het grootste deel van de 20 redenen om te stoppen heeft te maken met de manier waarop we het werk in de praktijk organiseren en managen. Dit geeft aan dat we zelf de sleutel in handen hebben om te zorgen dat minder dierenartsen stoppen met de praktijk. Dat we hier als sector te weinig prioriteit aan geven: dat is erg.  

Hier begint dan vaak het vingertje wijzen: “de faculteit bereidt ze niet voldoende voor op het werkveld”. “De werkgevers zorgen niet goed genoeg voor hun medewerkers”. “De jonge dierenartsen van tegenwoordig kunnen niet tegen een stootje”. Feit is dat al deze statements waar lijken te zijn maar het heeft geen zin om de verantwoordelijkheid bij een ander te leggen. Begin bij de persoon op wie jij echt invloed hebt: JEZELF.

De 5 tips van jonge dierenartsen aan hun collega’s

In verschillende werkcolleges en workshops hebben onze veelbelovende jonge collega’s hierover hun hoofd gebroken en daaruit zijn de volgende vijf tips gekomen:

  1. Vorm je een goed beeld van het werken in de praktijk voor je aan het werk gaat: Kijk mee op verschillende praktijken en zorg voor voldoende variatie in het soort praktijk waar je meeloopt.
  2. Weet wat belangrijk is voor jou: Heb je veel begeleiding nodig van collega’s of ga je liever wat eerder zelfstandig aan de slag? Werk je liever in een klein of groot team? Enz enz
  3. Oriënteer je breed op het aanbod aan banen en andere mogelijkheden zoals het ondernemerschap: De praktijken met de meeste (terugkerende) vacatures zijn waarschijnlijk niet geschikt voor jou. Praat met mensen uit verschillende praktijken en laat je mening niet afhangen van de mooie promotekst in de vacature.
  4. Vraag door tijdens een gesprek met een potentiële werkgever: Vraag om de meest recente voorbeelden van de manieren waarop een jonge collega wordt ondersteund en vraag of je die collega kan spreken. Loop een dag mee op de praktijk en kom erachter of de situatie aan de sollicitatietafel ook echt gelijk is aan die in het dagelijks werk.
  5. Blijf niet werken op een praktijk waar jij niet lekker in je vel zit: Veranderen van baan voelt misschien heftig maar is soms wel nodig.

Hoe kan Dactari jou helpen?

Dactari Support kan jonge dierenartsen helpen door ze vanaf dag één in de veterinaire praktijk te begeleiden door het voeren van periodieke (coach)gesprekken. Tijdens de gesprekken wordt:

  • Aandacht besteed aan het vinden van een eigen balans tussen werk en privé,
  • Onderzocht waar de krachten en de behoeftes van de jonge professionals liggen 
  • Onderzocht hoe zij hun behoeftes kenbaar maken
  • Onderzocht hoe zij om kunnen gaan met werkdruk

Tijdens deze trajecten ervaren zij die extra steun en begeleiding die ze aan het begin van hun carrière extra hard nodig hebben. Op deze manier wordt er samen gewerkt aan de duurzame inzetbaarheid van onze jonge dierenartsen.

Meer weten over ons coachtraject voor jonge dierenartsen? kijk dan op onze website.