12 okt 2022

Blog 2 mentale gezondheid: Werkstress, herken het vroegtijdig!

In de Dactari week van de mentale gezondheid willen wij vandaag aandacht schenken aan werkstress, waarom? Omdat het al jaren een van de belangrijkste arbeidsrisico’s is. Zo benoemd de website van ArboNed dat maar liefs een derde van het langdurend verzuim een psychische oorzaak heeft.

Werkstress uitgelegd

Werkstress en werkdruk maken, samen met ongewenste omgangvormen, deel uit van de zogeheten psychosociale arbeidsbelasting. Als werkgever ben je verplicht om hiertegen een beleid te voeren. Dit betekent dat je ervoor zorgt dat jouw medewerkers een veilige plek hebben waar zij hun werk kunnen uitvoeren. Bij veiligheid denk je wellicht gelijk aan fysieke veiligheid, zie hier ook onze introductieblog, maar psychische veiligheid is net zo belangrijk! Iedereen heeft wel eens gehoord van de term burn-out. Dat is wanneer je draaglast groter is dan je draagkracht. Je voelt je dan figuurlijk opgebrand. Taken die je eerder moeiteloos uitvoerde kosten nu veel energie, je bent vermoeid en je kan niet meer genieten van het werk dat je doet. De oorzaak hoeft niet alleen op je werk te liggen. Het kan ook te maken hebben met persoonlijke situaties thuis of met je vrienden en familie. Een combinatie van beiden is natuurlijk ook mogelijk.

Werkdruk is op zich niet verkeerd. Een te hoge werkdruk daarentegen kan voor veel werkstress zorgen. Je hebt dan te maken met een disbalans in je draaglast en draagkracht. Het wordt je simpelweg gewoon te veel.

Aanhoudende werkstress en werkdruk zijn niet gezond, en vaak wacht je te lang om echt actie te ondernemen. Je zegt dan bijvoorbeeld: “Na de vakantie wordt alles beter” of, of je zegt op een maandag “Ik kan echt niet wachten tot dat het weekend is”. Andere signalen die aangeven dat je teveel stress ervaart, kunnen zijn: oververmoeidheid (thuis maar ook op het werk), je niet goed kunnen concentreren, te emotioneel reageren en geen plezier meer beleven in de dingen die je juist leuk vond om te doen.

Je denkt dan mogelijk dat deze situaties makkelijk op te lossen zijn met een korte vakantie of een paar nachten goed slapen, vaak werkt dat niet.

Wanneer jij je in deze zaken herkent dat is het altijd goed om met je leidinggevende hierover in gesprek te gaan! Deel met hem/haar hoe jij je voelt en wat jij meemaakt.
Hieronder kan je alvast een aantal tips lezen over hoe jij het beste om kan gaan met (werk)stress:

  1. Zorg voor voldoende beweging
  2. Luister naar muziek die jij fijn en leuk vindt
  3. Zorg voor voldoende slaap
  4. Probeer multitasking te vermijden, maak eerst taken af voordat je aan een nieuwe begint

Psychosociale arbeidsbelasting, niet alleen werkstress en werkdruk

Naast werkstress en werkdruk vallen onder psychosociale arbeidsbelasting alle vormen van gedrag die als ongewenst worden ervaren. Dit zijn:

  • Pesten
  • Agressie en geweld
  • Discriminatie
  • Intimidatie
  • Seksuele intimidatie

 

Deze vormen van ongewenst gedrag kunnen een grote impact op je hebben. Wanneer je zoiets op het werk (continue) ervaart dan kan jij:

  • Je onzeker voelen. Je twijfelt aan jezelf en aan je oordeel.
  • Minder productief werken en vaker fouten maken
  • Je onveilig voelen op je werk en wellicht bepaalde mensen ontwijken
  • Slaapproblemen ontwikkelen door bijvoorbeeld veel piekeren

 

Wanneer je ongewenst gedrag op het werk ervaart, praat hierover dan met je leidinggevende. Ook als je twijfelt!

 

Op het moment dat jij twijfelt of je ongewenst gedrag hebt ervaren dan is dit vaak al je eerste teken dat het zo is! Je gevoel geeft aan dat je iets onprettigs hebt meegemaakt en dan mag jij jezelf de mogelijkheid geven om het te verwerken!

 

Voel jij je om welke reden dan ook niet prettig om met je leidinggevende in gesprek te gaan, dan kan je ook terecht bij een vertrouwenspersoon. Sommige organisaties/praktijken hebben een interne vertrouwenspersoon: een collega die is aangesteld om met jou over dit soort situaties in gesprek te gaan.
Het is ook mogelijk om als werkgever een externe vertrouwenspersoon hiervoor aan te stellen.
Een vertrouwenspersoon is een laagdrempelig en onafhankelijk aanspreekpunt waar iedereen uit de organisatie terecht kan.
Dactari kan organisaties en praktijken hierbij helpen door het beschikbaar stellen van een pool van vertrouwenspersonen voor iedereen binnen de organisatie. Wil je hier meer over weten? Kijk dan op onze website!