11 okt 2022
Blog 1 mentale gezondheid: Doorbreken van patronen en veranderen hoe je denkt
Gisteren was het de dag van de mentale gezondheid. Vanuit Dactari willen wij daar aandacht aan schenken omdat het makkelijker is om aan je fysieke gezondheid te werken dan aan je mentale gezondheid. Dit doen wij door aankomende week elke dag een blog te schrijven over verschillende onderwerpen die met mentale gezondheid te maken hebben. Vandaag gaan we het hebben over: “het opladen van je emotionele batterij: behouden van je werk-privébalans” en over het “omgaan met kritiek”.
In de introductie van onze reeks blogs over mentale gezondheid heb ik een vergelijking gemaakt tussen mentale en fysieke gezondheid: wanneer jij je fysiek pijn doet dan weet je precies wat je moet doen en hoe je handelen: een schaafwond moet je desinfecteren om infectie te voorkomen. Maar wanneer je “emotioneel gewond” raakt zijn wij niet in staat om eerste hulp te verlenen waardoor een kleine oppervlakkige wond kan escaleren tot een flinke “mentale infectie” die je kan belemmeren in je dagelijkse leven.
In deze blog wil ik aandacht schenken aan die emotionele belemmeringen die maken dat je:
- Niet meer in staat ben om optimaal van je vrije tijd te genieten
- Moeilijk in staat bent om om te gaan met kritiek zodat jij er juist van kan groeien en ontwikkelen
Opladen van je emotionele batterij: behouden van een werk-privé balans
Je werkt met compassie en je wilt graag 100% aan je patiënten en de eigenaren geven om ze te helpen. Het tekort aan mankracht binnen de dierenkliniek en de hoge werkdruk maken echter dat je aanhoudende stress ervaart en dat je innerlijke balans wordt verstoord. Je hebt het gevoel dat je meer bezig bent met werk dan met je privéleven. Je vraag je af: wil ik en kan ik zo wel blijven werken? Is dit wel iets voor mij?
Je merkt dat je geen tot weinig energie meer over hebt aan het einde van de dag waardoor je niet meer volledig kan genieten van de tijd die je met je familie of vrienden doorbrengt.
Wanneer je bij het lezen van bovenstaande tekst je jezelf herkent dan kan het voor jou goed zijn om te onderzoeken hoe jij meer afstand kan houden van je werk op het moment dat je vrij bent zodat je weer kan genieten van je vrije tijd en weer helemaal tot rust kan komen
Het doorbreken van je patroon
“Waarom heeft een dag maar 24 uur? Ik kan zo toch niet alles voor elkaar krijgen?” Dat is een veelvoorkomende zin bij onze veterinaire professionals. En toch er zijn maar 24 uur op een dag waarin wij moeten werken, eten, slapen, bewegen, ontspannen en ja, ook gewoon niets doen… Maar hoe?
Wanneer je werk-privé balans ontregelt is dan kan je constante vermoeidheid en heftige emotionele reacties ervaren maar ook veel piekeren, slecht slapen, meer of juist minder eten en fysieke klachten zoals bijvoorbeeld hoofdpijn, migraine en maagklachten . In deze situaties is het goed om voor jezelf na te gaan wat jij nodig hebt om weer tot balans te komen. Welk patroon moet er doorbroken worden zodat jij je niet meer zo voelt? Dat kan bijvoorbeeld door meer dingen te doen waar jij juist energie van krijgt, of bepaalde grenzen stellen zoals na 18.00 niets meer voor werk doen. Dergelijke maatregelen zijn niet voor iedereen hetzelfde en elke situatie is anders en uniek. De vraag is dus wat heb jij nodig om meer balans te ervaren in je leven?

Omgaan met kritiek zodat het jou juist sterker maakt
Kritiek ontvangen van klanten of collega’s is nooit leuk. Je krijgt op deze manier te horen dat je niet voldoet aan de verwachtingen van iemand anders en dit raakt je diep. Waarom? Omdat het een voorteken kan zijn voor afwijzing en in de steek gelaten worden. Dit gevoel is niet raar als je bedenkt dat de overlevingskansen van onze voorouders bij afwijzing vrij klein waren. Een plek in de gemeenschap was zeer belangrijk om te kunnen overleven.
Vandaag de dag zit de wereld in veel opzichten anders in elkaar en zijn je overlevingskansen niet afhankelijk van een plek in de gemeenschap. En toch kan kritiek je diep raken. Je kan je er onzeker door gaan voelen en gaan twijfelen over je kennis en vaardigheden: kan ik dit wel? Wanneer het je diep raakt dan ga je piekeren over de gebeurtenis. Wellicht doe je dit niet alleen op het werk maar breng je dit gevoel mee naar huis met alle gevolgen van dien.
Vat het niet persoonlijk op maar…
Kritiek op het werk is vaak gericht op wat je doet en niet op wie je bent. En toch kunnen wij het echt wel persoonlijk opvatten. Hoe je omgaat met kritiek heeft dan ook veel met je persoonlijkheid te maken. Emotioneel stabiele mensen zijn makkelijker in staat om te relativeren en kritiek en gebeurtenissen in hun context te plaatsen. Dit geldt niet voor mensen die meer vanuit hun emotie reageren, deze mensen:
- Ervaren kritiek meer persoonlijk
- Brengen hun eigen kunde in twijfel
- Hebben sneller de neiging om de schuld op zich te nemen
- Ervaren in het algemeen meer stress en
- Vinden het lastiger om situaties los te laten.
Deze omstandigheden maken dat mensen die meer vanuit hun emotie reageren het moeilijker vinden om de “mentale batterij” thuis of in het weekend op te laden.
Eén gebeurtenis waarin je kritiek ontvangt kan al voldoende zijn om je in een emotionele rollercoaster te bevinden. Soms gaat het om een opstapeling van gebeurtenissen gedurende een langere periode. Maar in beide gevallen is het belangrijk om voor jezelf te onderzoeken: hoe kan ik met de kritiek van mijn collega’s of klanten omgaan zodat ik er juist van kan groeien?

Hoe kan Dactari jou helpen?
Om veterinaire professionals te helpen met deze onderwerpen geven wij 29 november een training en het onderwerp mogen jullie kiezen! Wil je liever werken aan het verbeteren van je werk privé balans of juist beter omgaan met kritiek en afwijzing? Laat het ons weten door onderstaand formulier in te vullen!